Do's and don'ts: Afbeeldingen van het internet gebruiken op je kaart
Do's and don'ts: Afbeeldingen van het internet gebruiken op het geboortekaartje

Do's and don'ts: Afbeeldingen van het internet gebruiken op een kaart

 

Je hebt op het internet een prachtig plaatje gevonden en die wil je graag toevoegen aan je kaart. Maar mag dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je hoe je een hoge boete kunt voorkomen.

Zelf afbeeldingen toevoegen

Zelf afbeeldingen toevoegen

Tijdens het maken van een kaart in de editor, heb je ontdekt dat je ook zelf afbeeldingen kunt toevoegen. Het is belangrijk dat je weet dat jij verantwoordelijk bent voor de afbeeldingen die je toevoegt aan je kaart. Je kunt niet zomaar elke afbeelding van internet halen. Aan de afbeeldingen zijn vaak rechten verbonden, rechten van de maker. De maker van een afbeelding is de enige die mag bepalen wat er met het werk gebeurt. Om een boete en een verdrietige maker te voorkomen adviseren we je daarom met klem om gebruik te maken van rechtenvrije afbeeldingen.

Wat is een rechtenvrije afbeelding?

Een rechtenvrije afbeelding is een afbeelding waarbij de maker jou toestemming geeft om de afbeelding te mogen gebruiken. Je vraagt je misschien af hoe je aan deze rechtenvrije afbeeldingen komt. Hieronder vind je een lijstje:

 • ☆ Maak je eigen afbeeldingen: Dat is de meest ideale manier van rechtenvrije afbeeldingen verkrijgen, want nu ben jij de maker. Zorg ervoor dat je je laat inspireren door wat een ander maakt, maar het nooit 1 op 1 kopieert.
   
 • ☆ Wil je gebruik maken van foto’s die een fotograaf van jou of jouw gezin gemaakt heeft? Vraag dan toestemming aan de fotograaf!
   
 • ☆ Je kunt afbeeldingen kopen: Er zijn verschillende sites die afbeeldingen verkopen. Op deze manier betaal je dus de rechten af. Voorbeelden van dit soort websites zijn: shutterstock.com & stock.adobe.com
   
 • ☆ Je kunt ook gebruik maken van gratis afbeeldingen: Er zijn verschillende sites die gratis afbeeldingen aanbieden. Voorbeelden van websites met foto’s zijn: pexels.com, pixabay.com & unsplash.com. Voorbeelden van websites met illustraties zijn: dreamstime.com & freepik.com
   
 • ☆ Je kunt ook een afbeelding kiezen uit onze beeldbank. Als je in de editor klikt op ‘Afbeeldingen en versieringen’ dan kun je daar allerlei illustraties van ons kiezen om te gebruiken op je kaart.
   

Dus haal niet zomaar een plaatje van het internet, maar zorg voor een rechtenvrije afbeelding! Dan ben jij, maar dan is ook de maker, erg blij! Studio Hemelsblauw is nooit verantwoordelijk voor afbeeldingen die jij als consument gebruikt op de producten in deze webshop en kan daarom ook niet verantwoordelijk gehouden worden voor inbreuk op intellectueel eigendom bij door de klant aangepaste producten. Meer daarover vind je in onze algemene voorwaarden onder punt 16.1.

Onze planner

Je kunt nu het volgende vinkje van onze gratis planner afvinken. Heb je geen idee waar we het over hebben? Lees hier dan alles over onze gratis planner en houd het overzicht! Weet je alles over copyright? Zet dan een vinkje bij:

✔ Je weet alles over afbeeldingen gebruiken van het internet

Naar de volgende stap? Lees hier dan ‘Het juiste papier voor jouw geboortekaartje kiezen? Dit moet je weten!'

   
Is dit niet wat je zocht? Hier vind je meer.