Tips voor een mooie layout van het geboortekaartje
Tips voor een mooie lay-out van het geboortekaartje

Tips voor een mooie layout van het geboortekaartje

 

Je wilt zelf een geboortekaartje maken, maar je vindt het lastig om te bepalen waar je wat neer moet zetten, zodat het er mooi uitziet en overzichtelijk blijft. In dit artikel geven we je tips.

Voorkant

Naam

 • Er is één ding wat je groot en duidelijk op de voorkant van hetgeboortekaartje wilt zetten en dat is natuurlijk de naam van het kindje. Je kunt de naam in het midden of juist bovenaan of onderaan het geboortekaartje zetten. Let er altijd op dat de naam niet te dicht op de rand van het kaartje staat, naast dat dit een beetje ‘krap’ oogt, voorkom je dan ook dat er een stukje afgesneden wordt tijdens het drukproces.

  Bij staande en vierkante kaartjes adviseren we je om de naam in het midden (van de breedte) te zetten. Dit is voor dit soort geboortekaartjes de meest logische plek voor de naam van het kindje. Voor een liggend rechthoekig of panorama kaartje kun je de naam ook wat meer aan de rechter kant van het geboortekaartje zetten, zodat je links een afbeelding kunt plaatsen.

Geboortedatum

 • De geboortedatum staat vaak ook op het geboortekaartje. De plek hangt vaak af van waar de naam staat. De geboortedatum staat vaak net iets onder de naam. Maar je kunt de geboortedatum ook helemaal bovenaan of onderaan het kaartje zetten. In dat geval valt de datum wat minder op.

Oneliner

 • Eigen kleuren toevoegen

  Een oneliner is een kort zinnetje wat vaak slaat op het pasgeboren kindje. Veel ouders gebruiken een oneliner op het geboortekaartje omdat je het kaartje daarmee iets persoonlijker maakt. Wij hebben heel veeloneliners voor je verzameld, wellicht staat er iets voor je bij! De oneliner staat vaak boven- of onderaan het geboortekaartje of boven of onder de naam van het kindje.

Afbeelding

 • Als je bij ons het geboortekaartje maakt, wil je vast een afbeelding op de voorkant van het geboortekaartje. Kies een afbeelding uit de beeldbank of voeg er zelf één toe. Wil je meer weten over wanneer een je afbeelding mag gebruiken op het geboortekaartje? Lees dandit artikel.

Linker binnenkant van een dubbel kaartje

Let op! Deze binnenkant is er alleen bij een dubbele kaart.

Gedichtje

 • Bij een dubbele kaart heb je iets meer plek voor tekst en daarom zien we dat veel ouders hier een tekst of gedichtje plaatsen. Je kunt het gedichtje helemaal in het midden plaatsen met behulp van onze hulplijnen, maar je kunt er ook voor kiezen om onderaan het geboortekaartje een zinnetje te plaatsen.

Verlanglijstje

 • Zoek je een plekje voor een verlanglijstje? Gebruik een klein lettertype en plaats het onderaan de kaart. Je kunt ervoor kiezen om het links of rechts te centreren. Dan valt het het minst op, maar is het toch nog wel zichtbaar.

Afbeelding

 • Als je graag een foto van het kindje wilt toevoegen aan het geboortekaartje, zonder dat het op de voorkant komt, kun je die hier plaatsen. Eventueel in plaats van het tekstje en anders erboven. Je kunt het tekstje eventueel ook op de foto plaatsen. Zorg wel dat het leesbaar blijft. Daarnaast kun je ook een klein detail of een kleine versie gebruiken van de afbeelding die op de voorkant staat. Deze kleine afbeelding zou je net boven het gedichtje kunnen plaatsen.

Rechter binnenkant van een dubbel kaartje en de achterkant van een enkel kaartje

Let op! Als je gekozen hebt voor een enkel kaartje, dan is dit de achterkant van het geboortekaartje.

Aanhef

 • Veel ouders beginnen met een aanhef. Dit is een kort zinnetje dat wat zegt over de geboorte van het kindje. Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel over belangrijke tekst op een geboortekaartje. De aanhef staat altijd bovenaan de rechter binnenkant.

Naam

 • Het is mooi om onder de aanhef de naam te plaatsen. Ben je nog opzoek naar een naam? Wij hebben hier lijstjes met leuke jongens-, meisjes- en unisexnamen voor je verzameld! Je kunt er op deze plek ook voor kiezen om de tweede naam of extra namen te noemen en natuurlijk de achternaam. Je kunt de achternaam bijvoorbeeld in een iets kleinere letter onder de naam of namen zetten.

Geboortegegevens

 • Onder de naam zetten veel ouders de geboortegegevens van het kindje. Denk hierbij aan het tijdstip van de geboorte en de lengte en het gewicht van de baby. Je kunt het in één regeltje noteren. Je kunt het ook onder elkaar zetten. Boven of naast deze gegevens kun je bijpassende symbooltjes plaatsen als je dat leuk vindt.

Contactgegevens

 • Onderaan de kaart kun je communiceren hoe je wilt dat mensen contact met je opnemen na de geboorte. Daaronder kun je de contactgegevens kwijt. Heb je gekozen voor een dubbel kaartje? Dan kun je de contactgegevens eventueel ook op de achterkant van het kaartje zetten.

Afbeelding

 • Als je op de andere pagina’s gebruik hebt gemaakt van een afbeelding kun je die in het klein of een detail daarvan bijvoorbeeld boven contactgegevens plaatsen. Dan wordt het één geheel.

Voor enkele kaartjes

Gedichtje

 • Als je gekozen hebt voor een enkel kaartje dan kun je onder de geboortegegevens een klein gedichtje of een oneliner plaatsen. Je hebt niet veel plek voor een uitgebreid gedichtje. Wil je dit wel? Kies dan voor een dubbel kaartje. Wil je een enkel kaartje laten omzetten naar een dubbel kaartje? Neem dan contact met ons op. We doen dit met plezier voor je!

Logo

 • Op deze pagina komt onderin het logo van ons te staan. Wil je meer weten over ons logo op jouw geboortekaartje? Lees dan dit artikel.

Achterkant

Voor dubbele geboortekaartjes

Contactgegevens

 • Wil je de contactgegevens niet aan de binnenkant van het kaartje plaatsen? Gebruik dan de achterkant.

Logo

 • Op deze pagina komt onderin het logo van ons te staan. Wil je meer weten over ons logo op jouw geboortekaartje? Lees dan dit artikel.

Afbeelding

 • Als je op de andere pagina’s gebruik hebt gemaakt van een afbeelding kun je die in het klein of een detail daarvan bijvoorbeeld boven contactgegevens plaatsen. Dan wordt het één geheel.

Verlanglijstje

 • Zoek je een onopvallend plekje voor een verlanglijstje? Gebruik een klein lettertype en plaats het onderaan de kaart. Je kunt ervoor kiezen om het links of rechts te centreren. Dan valt het het minst op, maar is het toch nog wel zichtbaar.

Blijf je het lastig vinden om een vanuit het niets een geboortekaartje te ontwerpen? Je kunt ook een van onze ontwerpen ‘ombouwen’ of onze hulp inschakelen. Ben je even inspiratieloos? Je kunt onze collectie aan kaarten bekijken voor ideeën. Wij gebruiken voor onze ontwerpen de lay-outs die het meest populair zijn onder ouders.

Onze planner

Je kunt nu het volgende vinkje van onze gratis planner afvinken. Heb je geen idee waar we het over hebben? Lees hier dan alles over onze gratis planner en houd het overzicht! Weet je alles over mooie lay-outs voor geboortekaartjes? Zet dan een vinkje bij:

✔ Je weet welke lay-outs mooi zijn voor een geboortekaartje

Naar de volgende stap? Lees hier dan 'Een mooi kleurschema samenstellen voor het geboortekaartje? Zo doe je dat'

   
Is dit niet wat je zocht? Hier vind je meer.