Een mooi kleurenschema samenstellen voor je kaart? Zo doe je dat
Een mooi kleurenschema samenstellen voor het geboortekaartje? Zo doe je dat!

Een mooi kleurenschema samenstellen voor je kaart? Zo doe je dat!

 

Je wilt met je kaart een bepaalde sfeer uitstralen. Je wilt bijvoorbeeld een fris en vrolijk kaartje of een heel winters en warm kaartje maken. Kleur is hierin heel bepalend. En hoe zorg je ervoor dat de kleuren bij elkaar passen zodat het één geheel wordt? We kunnen het ons voorstellen dat je het moeilijk vindt om te bepalen welke kleuren passen bij jouw ideale kaart. We gaan je daarbij helpen!

Kleuren aanpassen

Kleuren aanpassen

We hebben het in dit artikel over kleur, omdat je de kleur van het kaartje, van de tekst en van de (meeste) illustraties kunt wijzigen. Hierdoor kun je een kaart helemaal eigen maken. Je kunt door het wijzigen van de kleur een kaart een totaal andere sfeer geven. We vertellen je er alles over.

Een kort stukje kleurenleer

Dit is een ontzettend leuk en leerzaam filmpje over kleurenleer. Als je iets meer wilt weten over de achtergrond van goede kleurencombinaties dan raden we je aan om dit filmpje te kijken. Als je het ingewikkeld vindt om te volgen in het Engels, schakel dan de ondertiteling in.

Naast de kleurencirkel zijn er drie belangrijke termen om te kennen als we het hebben over kleur: tint, verzadiging en helderheid. Tint is eigenlijk een ander woord voor kleur. Verzadiging is de intensiteit van de kleur, dus hoe subtiel of fel de kleur overkomt. Helderheid heeft te maken met hoe donker of licht de kleur is. Door te spelen met de verzadiging en helderheid van tinten kun je heel veel verschillende kleuren selecteren.

Kleurencombinaties

Je kunt op 6 verschillende manieren kleurencombinaties maken met één tint. Wil je weten hoe? Kijk dan het filmpje hierboven vanaf minuut 2:09 om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Voor het maken van een kaart adviseren we je om gebruik te maken van monochrome, analoge of in het uiterste geval een complementaire kleurencombinatie. Deze combinaties houden de kaart rustig en leesbaar. Daarnaast willen we deze belangrijke tips nog met je delen:

  • ☆ Tip 1: Gebruik niet te veel felle (dus hoog in verzadiging) kleuren naast elkaar. Daardoor lijkt het beeld wat te gaan trillen. Als je een paar felle kleuren in verzadiging of helderheid wat naar beneden haalt, kun je een stuk beter kijken naar je kaart.
     
  • ☆ Tip 2: Leesbaarheid is erg belangrijk voor een kaart. Daarom moeten de kleuren niet te vermoeiend zijn voor je ogen. Wil je gebruik maken van veel kleur? Geef dan niet elk detail een opvallende kleur, maar wissel af met neutrale tinten zoals zwart, wit, grijs en beige. Hierdoor vallen de gekleurde details ook nog eens veel meer op.
Kleurencombinaties maken

Kleurencombinaties maken

Wil je zelf kleurencombinaties maken? Dan adviseren we je om gebruik te maken van deze website. Hier kun je monochrome, analoge en complementaire kleurencombinaties maken. Je kunt met de gekleurde balkjes onderaan allerlei variaties maken. Dit is ook een leuke website om combinaties te maken. Beweeg met je muis over het scherm voor verschillende kleuren en klik als je de kleur mooi vindt. Dit kun je een aantal keren herhalen tot het gewenste aantal kleuren.

Wil je liever een kleurencombinatie kiezen? Maak dan gebruik van deze website. Klik op de kleur die je mooi vindt. Er verschijnen heel veel combinaties met deze kleur die je kunt gebruiken in de editor. Wil je weten hoe? Lees dan ons artikel over kleuren wijzigen.

Je kunt ook kleurencombinaties kiezen van ons Pinterestbord met mooie kleurencombinaties. Wordt jouw kindje in de lente, zomer, herfst of winter geboren? Klik de bijpassende sectie aan om kleurenschema’s te vinden die passen bij dat seizoen. Heb je een mooi pallet gezien? Sla de afbeelding op en ga naar deze website. Voeg de afbeelding toe, klik op de kleuren die je mooi vindt en tada; je hebt een kleurenschema!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over of de kleuren van jouw kaart bij elkaar passen? Neem dan gerust contact met ons op!

Onze planner

Je kunt nu het volgende vinkje van onze gratis planner afvinken. Heb je geen idee waar we het over hebben? Lees hier dan alles over onze gratis planner en houd het overzicht! Weet je alle over mooie kleuren voor op het geboortekaartje? Zet dan een vinkje bij:

✔ Je weet hoe je een mooi kleurenschema samenstelt voor het geboortekaartje

Naar de volgende stap? Lees hier dan ‘Een geboortekaartje uit onze collectie kiezen en aanpassen'

   
Is dit niet wat je zocht? Hier vind je meer.