Wat is een goede kleurencombinatie voor mijn geboortekaartje? | Studio Hemelsblauw
Studio Hemelsblauw > Wat is een goede kleurencombinatie voor mijn geboortekaartje? | Studio Hemelsblauw

Wat is een goede kleurencombinatie voor een geboortekaartje?

Kleurentheorie

Voordat we iets meer uitleggen over kleurencombinaties is het handig om de basis van de kleurentheorie te kennen.

 

Primaire kleuren

Primaire kleuren

Er zijn drie primaire kleuren; blauw, rood en geel.


Secundaire kleuren

Secundaire kleuren

Er zijn drie secundaire kleuren; paars, oranje en groen.


Kleuren mengen

kleuren mengen

Deze secundaire kleuren kun je maken door twee van de primaire kleuren met elkaar te mengen.

Tertiaire kleuren

kleuren mengen

Als je secundaire kleuren mengt met primaire kleuren dan krijg je de tertiaire kleuren.

De kleurencirkel

kleurencirkel

Deze kleuren vormen een cirkel, de kleurencirkel.

 


 

Tint, verzadiging en helderheid

Nu gaan we een stap verder met de termen tint, verzadiging en helderheid. Met deze termen kun je alle overige kleuren beter begrijpen. Tint is een ander woord voor kleur en is daarmee een heel eenvoudige term. Verzadiging verwijst naar de intensiteit van de kleur. Hiermee bepaal je of een kleur subtiel of levendig overkomt. Helderheid heeft te maken met hoe donker of licht de kleur is. Hiermee kun je de meest verschillende kleuren selecteren. Maar hoe maak je van al die kleuren een goede kleurencombinatie?

 


 

Kleurencombinatie

Er zijn verschillende theorieën die je hierbij kunnen helpen, genaamd kleurenharmonie. Het doel van deze harmonie is om je te inspireren je eigen pakkende kleurencombinatie te maken. Je hebt daarvoor de kleurencirkel nodig.

Monochromatisch

Monochromatische kleuren

Je gebruikt hierbij maar één tint. Door de verzadiging en de helderheid van de tint aan te passen kun je verschillende variaties van die ene tint gebruiken. Bij deze kleurencombinatie kun je nooit de mist in gaan; de tinten passen altijd bij elkaar!

Analoog

Analoge kleuren

Je gebruikt kleuren die in de kleurencirkel naast elkaar liggen. Bijvoorbeeld rood en oranje. Door de verzadiging en helderheid van deze twee tinten aan te passen kun je nog meer variaties toevoegen.

Complementair

Complementaire kleuren

Je gebruikt kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld blauw en oranje. Dit zijn contrastkleuren. Ook hier kun je de verzadiging en de helderheid aanpassen naar jouw smaak om nieuwe variaties toe te voegen.

Split-complementair

Split-complementaire kleuren

Je gebruikt kleuren die naast de tegenoverstaande kleur liggen. Dus bijvoorbeeld blauw, donkeroranje en lichtoranje. Je houdt ook nu nog een contrast, maar je hebt meer kleuren om mee te werken.

Triadisch

Triadische kleuren

Je gebruikt drie kleuren uit de kleurencirkel die even ver van elkaar liggen. Dit zijn meestal erg opvallende kleurencombinaties.

Tetradisch

Tetradische kleuren

Je gebruik vier kleuren uit de kleurencirkel die een rechthoek vormen. Je hebt nu eigenlijk twee contrastparen in één combinatie. Deze combinatie werkt het best als je één tint laat domineren in je ontwerp en de anderen gebruikt als een accent.

 Do’s & don’ts

Kleuren hebben een betekenis of bepaalde uitstraling. Let daar op bij je ontwerp! Felle kleuren zijn bijvoorbeeld meestal modern of leuk. Meer vergrijsde kleuren zijn vaak meer zakelijk. Wat voor uitstraling het uiteindelijk heeft hangt vooral af van het element in combinatie met de kleur.

Primaire kleuren

Ken je het nog van vroeger? Dat je kleuren naast elkaar gebruikte in je PowerPoint die haast leken te vibreren? Pas dan bij een van de kleuren de verzadiging of de helderheid aan, dan hef je het vibrerende effect op!

Secundaire kleuren

Leesbaarheid is heel belangrijk in je ontwerp. De kleuren moeten leesbaar zijn en niet te vermoeiend voor de ogen. Gebruik daarom niet in elk detail kleur, maar kies soms voor neutrale tinten zoals zwart, wit en grijs. Hierdoor vallen de gekleurde elementen ook extra op.

 Tips

Vind je het lastig om zelf een kleurencombinatie te bedenken? Kijk dan eens goed om je heen. Overal kun je kleurenschema’s opdoen, zoals in merkstijlen of bijvoorbeeld beroemde kunstwerken. Er bestaan ook websites waar je kleurenschema’s kunt kiezen of zelf kunt maken.

• Wij zijn gek op Adobe Color. Neem er even een kijkje en je weet gelijk waarom. Wat een mogelijkheden! Wat een inspiratie!

• Wij maken zelf ook veel gebruik van HTML Color Codes. Ideaal om de kleurcodes eenvoudig te vinden.

• Klik hier op een kleur en vind de mooiste kleurenschema’s met de foto waar de inspiratie vandaan komt.

• Wij hebben een bord gemaakt op Pinterest met prachtige kleurencombo's.

• Weet je al hoe je kleuren kunt toevoegen in onze editor? Lees ons artikel.

We hopen dat we jullie veel kleurinspiratie hebben kunnen geven!